Bekijk profielpagina

geloofsvoer gesprekken - editie #2

geloofsvoer gesprekken
geloofsvoer gesprekken - editie #2
Door Renco Schoemaker • Editie #2 • Bekijk online
Nu het spits er af is, heet dit editie #2 van de maandelijkse nieuwsbrief - als je het zo kan noemen - van geloofsvoer.nl. Zie het als een maandelijkse samenvatting voor wanneer je vreest dat berichten verloren gaan in de social media lawine waar je doorheen akkert. Gemak dienst de mens, niet?

Boeken
Dick las het boek In Praise of Shadows van Junichirō Tanizaki en werd aan het denken gezet door deze ode aan de schaduwen en vond raakvlakken in hedendaagse trends, binnen en buiten de kerk. Dick pent:
“En binnen de orthodoxie mis je vaak het broodnodige contrast, de lichtheid én de ernst. Je hebt licht nodig om schaduwen te vormen.”
Schaduwen
Renco leest nog steeds in het boek God 9.0 (iets met teveel boeken tegelijk lezen) en citeerde daarover eerder:
God 9.0 bouwt voort op de ‘integrale psychologie’ van Ken Wilber (1949). Hij beschrijft de ontwikkeling van ons bewustzijn in negen fasen (stadia, treden, lagen). Een andere psycholoog, Clare Graves, werkte de negen fasen uit in een kleurenspiraal die bekend geworden is onder de naam Spiral Dynamics. Elke fase heeft een kleur die correspondeert met de kernwaarden, mogelijkheden en beperkingen van die fase. In ieder mens is de hele spiraal in aanleg aanwezig, maar per persoon (en per gemeenschap) zal op dit moment een bepaalde fase of kleur dominant zijn.
In God 9.0 wordt dit model gebruikt om te laten zien hoe geloofs- en godsbeelden horen bij een bepaalde fase. Het boek wil lezers de moed geven om spiritueel te durven doorgroeien, ook als onze religieuze omgeving ons soms liever vasthoudt in patronen die niet passen bij een volwassen spiritualiteit.”
God 9.0 - over godsbeelden
Podcasts
We namen een podcast op over het voor ons lastige onderwerp zending. Ditmaal een podcast zoals opgenomen aan het einde van een werkweek, wat later op de avond. Hopelijk lijdt de kwaliteit er niet onder. Voor deze aflevering hadden we ons niet voorbereid, maar Dick had nu eenmaal op het einde van de vorige aflevering aangegeven dat hij het over zending wilde hebben. Dus zo onbevangen als maar kan gingen we het gesprek er over aan.
#11 Zending
Ook namen we een podcast op over het rationele geloof. Voor deze podcast keken we een TV programma met als gast Jurjen van Houwelingen. Hij legt uit hoe zijn manier van geloven radicaal veranderde na een zeer ingrijpende gebeurtenis. Langs het levensverhaal – althans: een kort, ingrijpend stuk daarvan – van Jurjen komen we tot de vraag hoe bepaalde houvast geheel kan wegvallen; wat heb je dan nog?
#12 Rationeel geloof
Muziek
Het EK is gaande, dat zal je niet ontgaan zijn. Er wordt door de UEFA, de bestuurlijke organisatie van al het Europese voetbal, altijd een artiest/artiesten uitgenodigd om een officieel themalied te maken. En dit jaar viel de keuze op een bijzondere combinatie. Daarover meer, door Dick.
We Are The People
Tot slot - geen toeval - een pittig nummer dat Renco direct pakte bij de eerste luisterbeurt. Hij luisterde het nieuwe album Sunbreather van de band Fallstar en kón niet anders dan het nummer When Justice Cracks the Sky steeds opnieuw luisteren.
When justice cracks the sky
Let it be the water inside the lungs of this machine
I wanna see it drown
Lay low the spire of conquest
Raise up the voices silenced
What we have are structures doomed to fail
This is divide
It’s time to draw lines in the sand
If we wanna change tomorrow, we have to lead not follow
geloofsvoer
Nieuwe lyric post online - When Justice Cracks the Sky.

Renco luisterde het nieuwe album Sunbreather van de band Fallstar en kón niet anders dan het nummer When Justice Cracks the Sky steeds opnieuw luisteren.
https://t.co/FiZHs0uqm5
Tot volgende maand! Dan een overzicht van de laatste toevoegingen op de site, alvorens we een zomervakantie pauze nemen. O ja, een remake van de huisstijl is in voorbereiding! #keepingcurrent
ps. heb je 100% score qua beveiliging al gezien? Check internet.nl
Vond je deze editie leuk?
Renco Schoemaker

Gesprekken, verkenningen en overdenkingen in blogs, podcasts en muziek. Voer voor gelovigen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Renco Schoemaker met Revue.
Zwolle